Succes med marsvin?

Hvordan bliver det en succes at få marsvin?
Der er selvfølgelig flere måde at have marsvin på, men et godt råd er, at læse alt det du kan omkring og deres behov inden anskaffelsen. Husk også på, at selvom det sikkert er børnenes ønske at få marsvin, er det altid forældrenes ansvar – også når nyhedens interesse er væk. Husk at marsvin kan blive helt op til 6-7 år gamle, så du forpligter dig i mange år, når du henter de små søde unger på 4-5 uger. Du kan med fordel også søge råd og vejledning hos andre marsvineejere eller opdrættere. Så har du et godt udgangspunkt for at marsvin bliver en succes hos dig/jer 😊

Selvfølgelig kan der opstå uventede situationer og jeg oplever også indimellem at blive kontaktet af købere som ikke længere har lyst/mulighed for at beholde de anskaffede marsvin. Det kan der være mange årsager til, men ofte er årsagen, at køber ikke har sat sig ordentligt ind i det at have marsvin. De har ikke anskaffet sig et ordentligt bur eller sat sig ind i marsvinets behov og fodring. Børnene mister interessen, der var for meget arbejde med pasningen, buret fylder for meget, det sviner med hø og spåner osv. Men jeg tager gerne marsvin retur som er købt her i opdrættet, med mindre jeg ikke har plads. Jeg finder enten et nyt hjem til marsvinene eller de bliver her i opdrættet.

Jeg kan anbefale bogen: Mine marsvin af Mette Lybek Rueløkke. Bogen kan købes online.

Kan jeg nøjes med 1 marsvin?
Nej, marsvin er flokdyr og skal derfor være sammen med en artsfælle. Du kan have to hanner til at gå sammen eller to eller flere hunner sammen. Eller en kastrat sammen med en eller flere hunner. Hanner kan kun gå to sammen.
Marsvin bør ikke gå sammen med kaniner.

Buret
Mange dyrehandlere sælger tremmebure til marsvin og det kan også være et godt valg hvis du f.eks. har hund eller kat, så du undgår at disse kan komme til marsvinene.
Ulempen ved tremmebure er, at mange af dem kun har en lille låge i fronten, som gør det svært at komme til marsvinene eller at tage dem ud den vej. I toppen er der som regel også en åbning, her er det bedre at tage marsvinene op, men det kan også være besværligt. Dette kan gøre at man ikke tager marsvinene ud så ofte og de ikke bliver gjort ordentligt tamme og interessen for dem kan derved hurtigt forsvinder. Og det er jo synd.
Jeg synes det bedste bur til marsvin er et bur hvor der er åben i fronten, med en kant af plexiglas. Her kan marsvinene nemt tilgås og det er hyggeligt at følge med i marsvinets dagligdag. Du kan også montere lys deri. Fronten på mine bure er ca. 20 cm høj.
Man kan kalde det et kassebur eller skabsbur. Et kassebur/modulbur kan købes færdiglavet i forskellige størrelser, der er flere forhandlere som kan søges frem online. Men du kan også bygge et bur selv af f.eks. hobbyplader fra f.eks. Jem & Fix. Jeg oplever at disse bure gør marsvinene mere trygge, og burene er nemmere at rengøre.
Buret bør være så stort som muligt. En god størrelse er 60x140 cm til 2 marsvin, men har du mulighed for et større bur er det også fint.
Du kan også købe tremmebure som er designet til at fronten kan tages af, det er også et godt alternativ, hvis man ikke har mulighed for at bygge et bur selv.

Huse og gemmesteder til marsvin
Hos mange dyrehandlere er der et stort udvalg af tilbehør til marsvin. Desværre er noget af det ikke egnet til marsvin. Mange af husene ser rigtigt søde og fine ud, men mange af dem alt for små og med etager som marsvinene slet ikke benytter. Indgangene i husene er ofte også for små og der er tit kun 1 enkel åbning.

Jeg anbefaler hængekøjehuse eller carporte, gerne med huller i siderne. Du kan også lave et simpelt hus selv. Hvis huset har en højde på ca. 16 cm vil mange marsvin også hoppe op på huset og sidde og følge med i omgivelserne derfra 😊

Ovenstående hus har jeg selv bygget, hængekøjen er købt hos Shop all4pets.
Der kan med fordel være flere ind/udgange i huset, så hvis der bliver trængsel i huset, kan det ene marsvin hurtigt smutte ud af huset.
Det er en god ide at give dine marsvin flere gemmesteder i form af broer eller tunneller. Det kan f.eks. være stoftunneller eller stofsenge og træbroer.

Jeg anbefaler ikke ovenstående denne type huse. Det er ikke egnet til marsvin selvom det måske er angivet sådan hos dyrehandleren.
Det er mere egnet til hamstrer.

Placering af marsvineburet
Mange ender med at placere buret på børneværelset. Det havde jeg også selv som barn 😊
Det kan også være et godt sted, og være hyggeligt for både marsvin og barn. Men hvis børnene er små, og larmer meget under leg, vil jeg anbefale et andet sted i hjemmet end børneværelset.
Pas på at buret ikke står i træk, da marsvin ikke tåler det. Det er også godt at få buret lidt op i højden, da der ofte er træk ved gulvet.

Fodring
Er det nødvendigt at give marsvinene hø? Ja, hø er meget vigtig for marsvin, så det skal de naturligvis have. 80 % af deres foder bør være hø, og resten skal være tørfoder og grønt. Høet skal være af god kvalitet, dufte godt og ikke støve. Hvis marsvinene ikke vil spise høet, er det højst sandsynligt fordi det er af dårlig kvalitet, så prøv et andet mærke.

Du bør købe et godt tørfoder hvor der er tilsat C-vitamin. (C-vitamin er livsvigtigt for marsvin, og da marsvin ikke selv producere dette, skal det gives via foderet)
Der er flere gode fodermærker på markedet. Foder fra supermarkedet er ikke godt og bør undgås.
Du kan tilsætte forskellige ting til tørfoderet, f.eks. majsflager, ærteflager, johannesbrød, tørrede urter m.m. Du kan købes disse ting flere steder online eller hos dyrehandleren. 

At gøre marsvinene tamme
Marsvineunger er jo ikke født tamme 😊 Men de kan sagtens gøres meget tamme med kærlighed, omsorg og tålmodighed.
Mange af mine marsvin er håndtamme og kommer gerne og tager godbidder fra hånden. De marsvin jeg udstiller er ekstra tamme, da de er selvsagt, er håndteret rigtig meget.
Når der er født marsvineunger, har jeg ungerne i hænder dagligt. Dette er både for at tjekke deres trivsel og udvikling, men også for at lave et godt forarbejde til de nye kommende ejere af de unger som ikke bliver her i opdrættet. Men en unge på 4-8 uger er jo stadig en baby, så du som ny ejer skal forsætte arbejdet. Tag marsvinene ud af buret hver dag og sid med dem, snak til dem og kæl for dem. Giv dem godbidder, f.eks. små stykker grønt eller ærteflager 😊
Du kan også sidde ved siden af buret og snakke med dem. Tag evt. din hånd ind i buret med en godbid og hav tålmodighed, så vil marsvinene stille og roligt komme hen og spise af din hånd. Og med tiden vil marsvinene stå ved kanten af buret og kalde på mad, når de hører du kommer 😊

Efter min mening er marsvin de bedste kæledyr der findes ❤️

Gode links:
www.marsvinforening.dk  – Dansk Marsvin Forening
www.petsnack.dk – Onlineshop af foder til marsvin
www.foderhulen.dk – Onlineshop af foder og tilbehør til marsvin
Shop all4pets - Onlineshop af huse, hængekøjer og andet tilbehør til marsvin