FAQ
- Få svar på gode spørgsmål -
Hvilket tørfoder får marsvinene her i opdrættet?
Jeg fodrer marsvinene med Berkel marsvinepiller med C-vitamin, tilsat lucerne müsli, majsflager, johannesbrød og forskellige tørrede kryderurter. Indimellem blander jeg også Cavia Complete i foderet. Ærteflager giver jeg som godbidder og ved træning.
Er det ok at give salat og agurk?
Jeg anbefaler at man giver marsvinene gode næringsrige grønsager. Så som broccoli, spidskål, rå rødbeder, gulerødder m.m. Salat og agurk er bedst at give som snacks.
Skal marsvin have hø?
Ja, hø er en meget vigtig del af marsvinenes kost. De skal altid have adgang til hø, og det skal være af god kvalitet, dufte godt og ikke støve.
Hvis marsvinene ikke vil spise det hø du giver dem, er det højst sandsynligt fordi det er af dårlig kvalitet.
Hvornår må marsvin komme på græs?
Det kan være fristende at sætte marsvinene på græs så snart de første lune solstråler rammer os om foråret, men pas på at du ikke sætter marsvinene ud for tidligt, så de risikere at blive syge og skal til dyrlægen.
Vær opmærksom på at lufttemperaturen bliver meget hurtigere varm end jordtemperaturen, så det tager mange dage med godt vejr, før jorden bliver varmet ordentligt op,
En god rettesnor er, at du selv skal kunne sidde med bagdelen i græsset i 15 minutter uden at blive kold. Husk også at marsvinene altid skal have adgang til at søge ly for regn, sol og vind.
Hvor stort et bur skal jeg købe?
Et bur skal gerne være så stort som muligt. Jeg anbefaler et bur på min. 60X120 cm. til 2 marsvin. Men meget gerne større. Et hanpar kan med fordel gå i et bur på 60x140 cm eller 60x160 cm. Det er også en god idé med en løbegård hvor marsvinene kan få rørt sig. Jeg anbefaler kassebure eller modul bure, hvor der er åbent i front med en kant af plexiglas, der er flere forskellige typer på markedet, men du kan også bygge et selv. Jeg synes denne type bure er bedre, da man nemmere kan tilgå marsvinene og følge med i deres hverdag.
Alternativt kan man købe et tremmebur hvor tremmerne i fronten kan tages, fremfor de tremmebure, hvor der blot er en lille låge som indgang, og det derved kan være svært at tilgå marsvinene.
Hvilken neglesaks er god?
Jeg anbefaler denne neglesaks, den kan købes hos de fleste dyrehandlere og flere steder på nettet.
Må marsvin gå alene?
Nej! Marsvin er flokdyr og bør ikke gå alene. Et marsvin bør altid gå sammen med en artsfælle. I flere lande er det faktisk forbudt at holde marsvin alene. Du får et trist og ensomt marsvin ved at holde det alene. Menneskelig kontakt kan ikke erstatte selskabet af en artsfælle. Det anbefales ikke at have marsvin til at gå sammen med andre gnavere f.eks. kaniner, chinchillaer eller hamstre.
Kan 2 hanner gå sammen?
Ja! 2 hanner kan godt gå sammen! Men desværre har mange hørt eller læst det modsatte. De har hørt at 2 hanner ikke kan enes eller trives sammen, at hanner lugter mere end hunner, at de er mere besværlige m.m. Det er meget ærgerligt, da hannerne faktisk ofte er de sødeste kæledyr!
Jeg har oplevet at hannerne ofte er mere nysgerrige, tillidsfulde, godmodige og udforskende, hvilket gør at de hurtigere bliver tamme og mere håndterbare.
Det anbefales at man sætter 2 hanunger sammen inden de er 7 uger gamle. Eller en ældre han sammen med en hanunge på max 8 uger. Så har du en ældre ensom han, kan du med fordel købe en lille ny ven til ham.
Det anbefales ikke at sætte 2 voksne hanner sammen, det vil ofte medføre problemer.
Kan marsvinene gå udenfor i et kaninbur?
Nej, marsvin har ikke underuld ligesom kaniner, og bør derfor ikke holdes i et udendørsbur kaninbur året rundt. De kan tilvænnes lavere temperaturer hvis de f.eks. skal gå et isoleret skur eller garage, men de bør ikke gå under temperaturer lavere end 10 grader. Marsvinene her i opdrættet går indenfor ved stuetemperatur.
Hvordan indtroducere jeg mit nye marsvin for mit ældre marsvin?
Hvis du står i den situation at dit ene marsvin er gået bort og du har købt en lille ny ven, du nu skal introducere for dit tilbageværende marsvin, har jeg er par gode råd.
Det er en god ide at gøre buret rent, lægge lækkert hø og grøntfoder derind. Så sætter du det nye marsvin ind i buret til det andet marsvin. Nogle marsvin snuser bare til hinanden og er glade for selskabet med det samme, mens andre marsvin skal lige se hinanden lidt an. Det er også naturligt at de i starten vil dominerer hinanden, da de lige skal finde ud af rangordenen.
Er marsvinet billigere hvis jeg fravælger stamtavlen?
Nej, stamtavlen kan ikke fravælges. Her i opdrættet bliver alle ungerne stamtavleregistreret, og stamtavlen bliver udleveret ved afhentning eller eftersendt på mail, såfremt jeg ikke har modtaget den fra Dansk Marsvin Forening på afhentningstidspunktet.
Kan opdrættet besøges inden køb af marsvin?
Ja, det er muligt at komme på besøg og få fremvist marsvinene du måtte have interesse for, inden køb. Jeg viser gerne dyrene frem og fortæller om pasning og pleje.
Jeg tilbageholder dog ikke salgsdyr, hvis interesse-besøget ligger mange dage (el. uger) frem i tiden. Her vil købere som ønsker at reservere marsvinene have førsteret.
Skriv en mail til mig og fortæl hvilke marsvin du søger samt hvilket hjem du kan tilbyde.
Hvor finder jeg mere information om marsvin?
Her på siden under info, kan du læse om fodring og let genetik. Du kan finde mere information om marsvin på Dansk Marsvin Forenings hjemmeside: marsvinforening.dk
Eller på facebook; Dansk Marsvin Forening - for alle
Ang. bøger kan jeg anbefale bogen: Mine Marsvin, af Mette Lybek Rueløkke.